Bijuterii

Bijuteriile din Egiptul Antic

By
on
9 decembrie 2019

Femeile egiptene din antichitate au fost întotdeauna cunoscute pentru eleganța lor. Îmbrăcate în rochii lungi din pânză albă, cel mai adesea foarte simple, foloseau în ținuta lor arta pliului, jocurile de transparență, detaliile precum o curea legată sub piept, suprapunerea țesăturilor fine care dezvăluie un umăr, un braț sau un sân. Bijuteriile somptuoase completau acest set și ieșeau în evidență datorită albului ținutei, aducând atingeri delicioase de fantezie și rafinament și sporind astfel frumusețea femeilor egiptene.

 

Elemente de podoabă, bijuteriile țineau și locul obiectelor magice de protecție împotriva ghinionului și a pericolelor. Bijuteriile erau purtate atât de bărbați, cât și de femei și în cadrul tuturor claselor sociale. De la cel mai simplu colier, un șnuruleț care susține o cochilie mică, până la pieptarul de aur incrustat cu pietre prețioase, aceste bijuterii antice dovedesc talentul și imaginația aurarilor din Egipt din acea vreme.

Pentru dezvoltarea acestor bijuterii, acești meșteri au folosit toată gama simbolică a Egiptului antic: ochiul lui Horus, simbolul vieții Ankh, un scarabeu care ține între picioare discul solar. De asemenea, se găsesc între formele și motivele alese, de exemplu, frunzele tocate, un melc sau o cochilie, flori de lotus și alte reprezentații importante pentru acest popor străvechi.

Arheologii au descoperit bijuterii de tot felul: coliere, brățări, inele, cercei, tiare, în diverse forme și dimensiuni. Colierul avea, fără îndoială, un loc de cinste în cutiile de bijuterii din Egiptul Antic. Cu toate  acestea, inelele, purtate în număr mare sau chiar mai multe pe aceleași degete, pe brațe, încheieturi și glezne, au fost de asemenea foarte populare. Moda cerceilor purtați pe urechi străpunse a venit din est.

 

 

Prezent în abundență în minele deșertului estic, aurul a fost cel mai des utilizat de către aurari. În același mod, meșterii foloseau argintul, bronzul sau fildeșul. Aceste materiale nobile au fost lucrate sub diferite forme, de la cele mai simple la cele mai sofisticate: inele largi sau delicate, răsucite sau înfășurate într-un șarpe care își mușcă coada. Într-o stăpânire perfectă a artei lor, au cioplit dragoni și arabescuri, cascade de flori, solzi de șerpi fin lucrați. Inelele de argint erau sudate împreună sau plăcile de aur erau articulate pentru a forma brățări și pieptare.

 

 

Apoi, pentru a-și perfecționa capodoperele, aurarilor le-au fost încredințate delicatele pietre prețioase, flori de lotus emailate sau,, mai simplu, o pastă colorată din sticlă, ceramică sau cochilii. Astfel strălucirea aurului a fost amestecată cu o paletă bogată și somptuoasă de culori, care radiază puternic sub soarele Egiptului. Cu mărgele de porțelan, albastre sau ocre, făceau coliere fragile și grațioase. Au avut la dispoziție o mare varietate de pietre prețioase cu diverse nuanțe. Unele proveneau din deșertul egiptean: cornalina portocalie, felsdpath verde, ametist violet. Altele trebuiau să fie importate pe mare sau pe rute de rulote, precum turcoazul de Sinai și lapis lazuli din Afganistan.

Făcând un contrast uluitor împotriva albului țesăturilor semitransparente și a negrului din părul îngrijit cu atenție, astfel de podoabe subliniau frumusețea femeilor egiptene și încântau privirile.

ETICHETE
ARTICOLE ASEMANATOARE

LASA UN COMENTARIU

DESPRE COMACCENT
Bucuresti

Datorită experienței de peste 30 de ani în domeniu, modelele „Accent Bijuterii” excelează nu doar prin design-ul deosebit ci și în privința materialelor naturale folosite, prelucrate manual. Modelele „Accent Bijuterii” se regăsesc și în magazinul de la Piața Romană, str. Mendeleev nr.44 sect.1, București. În acest moment, pe lângă vânzarea bijuteriilor din aur și argint, magazinul nostru vă oferă și servicii de reparații bijuterii. De luni până vineri un bijutier profesionist vă stă la dispozitie. Comaccent vă oferă posibilitatea de a oferi cadouri inclusiv partenerilor de afaceri, colaboratorilor, clienților sau propriilor angajați, cu oferte speciale în funcție de comanda Dumneavoastră. www.accentbijuterii.ro