Pietrele lunii noiembrie: Topaz & Citrin

Luna noiembrie are două pietre oficiale, topazul și citrinul. Cei născuți în această lună pot să se bucure de frumusețea și beneficiile a două pietre pline de farmec. În rândurile de mai jos vei afla detalii cunoscute și mai puțin cunoscute despre topaz și citrin, pietrele lunii noiembrie.


Scurt istoric despre piatra lunii noiembrie: Topazul

Topaz albastru natural
Piatra lunii noiembrie: Topaz, pear cut, albastru.

Topazul se găsește în foarte multe țări precum: Rusia, China, SUA sau Germania, însă în Brazilia se găsesc cele mai multe topaze naturale. Cele mai calitative topaze se găsesc, de mai bine de două secole, în statul Minas Gerais din Brazilia.

Proveniența denumirii topazului nu poate fi determinată exact. Unele surse susțin că topaz provine de la insula “Topazos” din Marea Roșie, unde a existat o sursă de peridot, piatră confundată cu topazul înainte de dezvoltarea mineralogiei moderne. Alte surse consideră că denumirea de topaz provine din cuvântul sanscrit “topas” sau “tapas” care înseamnă foc, căldură.

 

 

Nuanțele topazului natural sunt diverse, de la albastru, verde, galben, portocaliu, la roșu, roz și mov. Putem înțelege de ce adesea era confundat cu alte pietre.

De-a lungul timpului topazul a fost subiectul multor legende și povești, mai multe decât orice altă piatră. Grecii antici considerau că le oferă putere, Europenii credeau că îi apărau împotriva vrăjilor și că risipește furia. În India topazul se purta deasupra inimii pentru a asigura o viața lungă, frumusețe și inteligență.

Culori topaz
Nuanțele topazului (Imagine preluată de pe Wikimedia Commons, AasimshazAati Gemstones, CC BY 3.0)

Scurt istoric despre piatra lunii noiembrie: Citrinul

Piatra lunii noiembrie Citrinul
Piatra lunii noiembrie: Citrin, trilliant cut.

Majoritatea citrinului de pe piață provine din Brazilia. Însă citrinul natural se poate găsi în Munții Ural din Rusia și în Madagascar.

Denumirea Citrinului provine din cuvântul franțuzesc “citron” care înseamnă lămâie. Citrinul este un cuarț de culoare galbenă. Nuanța sa poate varia de la galben pal până la galben brun.

Nuanțele citrinului
Nuanțele citrinului, AGTA.

Citrinul se folosește de mii de ani în bijuterii, fiind o piatră populară din cele mai vechi timpuri. Grecii și romanii considerau că citrinul aduce lumina vieții și alungă întunericul. Egiptenii spuneau despre citrin că este Piatra Zeului Ra, zeul Soarelui.


De ce este benefic să porți bijuterii cu topaz: proprietăți și semnificații

Piatră a dragostei și a succesului – promovează întelegerea, compasiunea, bunătatea și empatia. Poate fi un cadou special pentru persoanele importante din viața ta.

Protejează împotriva energiilor negative – nu degeaba în trecut era purtat ca scut împotriva vrăjilor și a furiei.

Inel din argint cu topaz natural

Sporește potențialul spiritual și creativitatea – topazul crește încrederea în sine și stimulează inspirația.

Piatră a loialității și a prieteniei – îmbunătățește relațiile și oferă încredere. O bijuterie cu topaz este cadoul de suflet pe care îl poți oferi unui prieten drag.

Cercei din argint cu topaz natural

 

De ce este benefic să porți bijuterii cu citrin: proprietăți și semnificații

Piatra comercianților – Comercianții din Evul Mediu au observat că veniturile din urma comerțului au crescut semnificativ atunci când purtau citrin. O bijuterie cu citrin este ideală pentru persoanele din domeniul financiar și economic.

Simbolizează speranța și bucuria – este o piatră încărcată cu puterea soarelui. Având culoarea soarelui, citrinul încurajează noile începuturi și atrage buna dispoziție.

Cercei din argint cu citrin natural

Încurajează auto-dezvoltarea și regenerarea – citrinul este o piatră care încurajează claritatea mentală, fiind puternic energetică.

Are un rol puternic protector – citrinul protejează purtătorul în toate aspectele vieții.


Inel din argint cu citrin


5 lucruri pe care nu le știai despre piatra lunii noiembrie: Topazul

 

1. Topazul în starea lui naturală este adesea incolor și poate fi ușor confundat cu diamantul.

2. Topazul Braganza a fost confundat cu cel mai mare diamant descoperit vreodată. În secolul al XVII-lea un topaz de 1640 carate a fost montat pe Coroana Portugeză, la acea vreme crezându-se că este un diamant. Ulterior a fost testat și identificat ca fiind un Topaz Incolor.

Topaz Incolor în formă brută
Topaz incolor în formă brută (Imagine preluată de pe Wikimedia Commons, Rob Lavinsky, CC BY-SA 3.0)

3. Dintre toate nuanțele, topazul roșu este cel mai rar. Mai puțin de 1% din pietrele de topaz au nuanță roșie-portocalie. Acest tip de topaz poartă numele de Topaz Imperial.

4. Topazul este policromic, ceea ce înseamnă că din diferite unghiuri, piatra va avea o altă nuanță.

Topaz imperial în formă brută
Topaz imperial în formă brută (Imagine preluată de pe Wikimedia Commons, Thomas Quine, CC BY 2.0)

5. Topazul albastru se oferă în dar la aniversarea a 4 ani de căsătorie, iar topazul imperial la aniversarea a 23 de ani de căsătorie.


5 lucruri pe care nu le știai despre piatra lunii noiembrie: Citrinul

1. Citrinul natural este rar. Majoritatea pietrelor din circulație sunt rezultatul tratării termice a ametistului (adesea exploatat în Brazilia).

2. Înainte de dezvoltarea mineralogiei moderne, citrinul (nuanța galben brun) era confundat cu topazul.

Citrin în formă brută
Citrin în formă brută (Imagine preluată de pe Wikimedia Commons, Paweł Maliszczak, CC BY-SA 4.0)

3. Citrinul a fost vedeta perioadei Art-Deco. În anii ’30 citrinul era la mare căutare fiind asociat cu luxul și opulența.

4. Dintre pietrele galbene, Citrinul este una dintre cele mai populare și cele mai des cumpărate.

Citrin în formă brută, din Rusia
Citrin în formă brută, din Rusia.

5. Citrinul se oferă în dar la aniversarea a 13 ani de căsătorie.

 

Topazul si citrinul sunt două pietre minunate, pline de istorie care au un impact pozitiv asupra celor care aleg să le poarte. Dacă te gândeai la un cadou pentru persoanele dragi născute în luna noiembrie, bijuteriile cu topaz și bijuteriile cu citrin sunt alegerea perfectă.