Bijuterii

Alergii la bijuterii sau grijă mare la cumpărare?

on
4 octombrie 2019

Ați simțit vreodată mâncărime în zona lobului urechii atunci când ați pus sau ați scos o pereche de cercei? Degete înnegrite, pielea gâtului înverzită? Roșeață sub un inel? Nu trageți concluzii pripite: nu înseamnă neapărat că sunteți alergic, mai ales dacă bijuteriile purtate sunt din aur sau argint.

Aurul și argintul sunt metale nealergene, deci nu pot provoca reacții alergice. Însă această afirmație este valabilă doar atunci când suntem siguri de puritatea acestor metale. Iată câteva detalii (prețioase) de știut pentru alegerea corectă a bijuteriilor:

 

Simptome de alergie

Să începem cu identificarea simptomelor unei alergii. Suferiți de dermatită sau stomatită de contact, eczeme, erupții cutanate? Acesta poate fi motivul unei alergii la un metal. În acest caz, nu vă rămâne decât să identificați metalul alergen și să întrerupeți purtarea.

O simplă înnegrire a pielii nu este în niciun caz semnul unei reacții alergice: este pur și simplu o reacție de oxidare a metalului în contact cu o piele acidă. Acest lucru este frecvent și normal. Pe lângă aspectul estetic, nu există niciun motiv să vă alarmați. Mâncărime ușoară, chiar și o umflătură în lobul urechii atunci când purtăm cercei, semn de alergie? Ei bine, nu neapărat. Există o serie întreagă de posibilități: iritarea datorată unui cercel prea greu sau prea mobil, o intoleranță la un produs de lustruire aplicat pe bijuterie, frecarea și aciditatea transpirației… Nu uitați că vorbim despre un orificiu nenatural în organism: există 1001 motive pentru a avea reacții cutanate – mai mult sau mai puțin ușoare – care nu sunt neapărat candidații ideali la eticheta „alergie”. În mod similar, roșeața în contact cu o brățară, un ceas sau un inel, mai ales dacă bijuteria este masivă, poate fi semnul unei simple reacții la căldură + transpirație + aciditate. Nu trageți concluzii prea pripite – semnele unei alergii sunt adesea mult mai virulente decât o simplă mâncărime sau un lejer disconfort. În general, aceste simptome apar rapid (în termen de 12 ore de la purtarea bijuteriei în cauză), frecvente (de fiecare dată când purtați același metal) și mai ales intolerabile (arsură, mâncărime, eczeme, bășici) … ca în cazul oricărei alte alergii cutanate! Iar dacă într-adevăr îndepliniți aceste criterii, atunci trebuie să știți la ce metal reacționați.

 

Aurul și argintul

Pure, argintul și aurul sunt non-alergene, cunoscute pentru pasivitatea lor față de corp. Aurul este un metal nobil, foarte bine echilibrat din punct de vedere chimic, iar pentru acest motiv este în general neutru. Cu toate acestea, aceste metale nobile sunt prelucrate în mod regulat cu alte metale, din motive de soliditate sau estetică. Când aurul nu are 24 de carate (adică 99% pur), alte metale intră în joc. Majoritatea bijuteriilor au 18 carate sau mai puțin: asta înseamnă că a fost adăugat niște nichel, cupru sau zinc pentru a face aurul mai puternic sau pentru a-i schimba culoarea. În aurul roz, de exemplu, există o doză serioasă de cupru, pentru a-i conferi această culoare. Zincul sau nichelul vor reda aur alb sau auriu-cenușiu. Acest lucru ajută, de asemenea, la reducerea costului aurului, și, prin urmare, al bijuteriei. La fel și în cazul argintului: argintul pur (argintul fin sau argintul 999) nu va fi cu siguranță o problemă. Dar fiind deseori prea moale, este de obicei preferat vărul său, argint 925 (sau argint sterlin), compus din 92,5% argint și 7,5% cupru. Reglementările permit chiar denumirea de „argint masiv” pentru argintul 800 (80% argint și 20% cupru). Cuprul este folosit pentru a face bijuteria mai grea și mai rezistentă. Și chiar dacă proporția este relativ mică în argintul sterlin, s-ar putea ca, dintr-o bijuterie din argint 800, cuprul să fie la originea grijilor dumneavoastră. Așadar, care sunt celelalte metale care pot provoca reacții alergice?

 

 

Metale alergene

După cum am văzut, cuprul este prezent în bijuteriile din argint sau în aur, în proporții diferite. Poate fi alergen, deși cazurile de alergie la cupru sunt mult mai rare în comparație cu nichelul. Nichelul este unul dintre cele mai cunoscute metale alergene, cu o rată de aproximativ 15% din populație reactivă. Nichelul este responsabil pentru majoritatea alergiilor la metale, iar de aceea utilizarea sa este interzisă (pentru uz cutanat) în Europa începând din anii 2000. Ca urmare, revânzarea bijuteriilor realizate din nichel (precum argintul nichel sau alpaca, încă folosite în multe alte țări) este, de asemenea, interzis și nu ar trebui să mai găsiți în comerț. Oțelul inoxidabil (sau inox-ul) este adesea considerat un metal sigur și non-alergenic. Este greșit, deoarece poate conține urme de crom sau nichel! Prin urmare, este probabil să declanșeze o alergie la unul dintre aceste două metale. Alama este un aliaj de cupru și zinc, deci este într-o măsură mai mică susceptibilă să provoace alergii. Dacă sunteți alergic la alamă, este foarte probabil să fiți de fapt alergic la cupru!

 

Ca și artizani bijutieri experimentați, vă sfătuim să achiziționați bijuterii doar de la producători sau distribuitori certificați, pentru a evita surprizele neplăcute. Iar în ceea ce privește bijuteriile noastre realizate din materiale prețioase și semiprețioase de înaltă calitate, nu ezitați să cereți detalii în magazin, online sau telefonic: Contact Accent Bijuterii.

ETICHETE
ARTICOLE ASEMANATOARE

LASA UN COMENTARIU

DESPRE COMACCENT
Bucuresti

Datorită experienței de peste 30 de ani în domeniu, modelele „Accent Bijuterii” excelează nu doar prin design-ul deosebit ci și în privința materialelor naturale folosite, prelucrate manual. Modelele „Accent Bijuterii” se regăsesc și în magazinul de la Piața Romană, str. Mendeleev nr.44 sect.1, București. În acest moment, pe lângă vânzarea bijuteriilor din aur și argint, magazinul nostru vă oferă și servicii de reparații bijuterii. De luni până vineri un bijutier profesionist vă stă la dispozitie. Comaccent vă oferă posibilitatea de a oferi cadouri inclusiv partenerilor de afaceri, colaboratorilor, clienților sau propriilor angajați, cu oferte speciale în funcție de comanda Dumneavoastră. www.accentbijuterii.ro