Bijuterii

Cum să ai grijă de bijuteriile cu opal: 6 sfaturi utile

By
on
22 februarie 2019

Alături de diamante, smaralde, rubine și safire, opalele fac parte din grupul celor mai admirate și mai iubite pietre prețioase. Dacă primele 4 au însă o duritate care le asigură o rezistență superioară, nu același lucru poate fi afirmat și despre opal. Astfel, pe scara de duritate Mohs, opalul bifează un indice de 6,5, fiind aproximativ la fel de rezistent ca sticla.

Cu toate acestea, dacă veți avea grijă de el așa cum trebuie, opalul vă va sta alături pentru tot restul vieții și poate fi lăsat moștenire inclusiv pentru generațiile următoare. Aflați din rândurile de mai jos care sunt cele mai recomandate modalități de a avea grijă de un opal!

 

 

Ghidul opalului fericit: 6 trucuri pentru bijuterii rezistente și frumoase

Opalul este alcătuit din silica non-cristalină și poate conține până la 12% apă, unul dintre cele mai importante criterii de care să țineți cont atunci când aveți grijă de piatră. Considerată a fi una dintre cele mai magice și mai speciale pietre prețioase (nu există două opale identice în lume), opalul protejează dragostea, loialitatea, fidelitatea, stimulează pasiunea și erotismul și vindecă sufletele, alinând neliniștile și oferind stabilitate și echilibru purtătorului său. De asemenea, se spune despre opale că pălesc în fața dușmanilor și devin mai strălucitoare atunci când sunt alături de un prieten adevărat; astfel, pietrele ne dezvăluie o parte a lumii nevăzute pe care nu o putem descifra cu proprii ochi.

Cu asemenea proprietăți miraculoase, piatra trebuie îngrijită cu aceeași loialitate. Iată mai jos principalele aspecte de care să țineți cont!

 

Sfaturi generale privind îngrijirea opalelor

În primul rând, trebuie să știți că opalele sunt de mai multe feluri și culori. Pe de o parte, avem pietrele simple, apoi dubletele și tripletele de opal, care sunt concepute din mai multe straturi alăturate. De asemenea, opalele diferă și din punct de vedere al culorii: opale albe, negre, de foc, etc.

 

Zgârieturile sunt probabil cel mai mare pericol pe care să îl luați în considerare. Fiind o piatră mai degrabă moale, opalul trebuie neapărat ferit de eventualele lovituri. Nu purtați bijuteria dacă mergeți la plajă, dacă lucrați în grădină sau dacă faceți sport. Chiar și nisipul poate ajunge să afecteze suprafața unui opal.

Apa e un alt subiect sensibil pentru opale. Pe de o parte, piatra simplă se înțelege destul de bine cu acest element, ajungând chiar să fie amenințată dacă mediul în care o păstrați e mult prea uscat, lipsit de umiditate sau prea fierbinte. De partea cealaltă, apa poate degrada dubletele sau tripletele de opal, infiltrându-se între straturile acestuia. Desigur, nu înseamnă că, dacă veți fi prinsă de ploaie sau veți uita de opal atunci când vă spălați pe mâini, piatra va fi iremediabil compromisă. Este nevoie de o expunere îndelungată a bijuteriei pentru a avea cu adevărat de suferit.

Tipul bijuteriei. Modul în care este încastrat opalul în bijuteria dumneavoastră, dar și amplasarea acestuia este foarte importantă. De exemplu, dacă aveți un opal ce decorează o pereche de cercei, în general protejați de lovituri, gema va avea nevoie de mai puțină atenție și grijă decât pietrele de acest tip ce constituie o brățară superbă, de exemplu. Deși cerceii din argint cu opal albastru și brățara din argint cu opale de foc pe care vi le punem la dispoziție la Accent Bijuterii sunt la fel de frumoase, au nevoie de grade diferite de precauție.

Cercei din argint cu opal albastru – CC6459

Brățară din argint cu opal de foc – CB2971

 

Duceți opalul în mod regulat la bijutier. Poate cel mai important sfat legat de menținerea în bune condiții a opalului dumneavoastră este să îl verificați în mod constant la un specialist. Acesta va ști cel mai bine când opalul trebuie curățat, lustruit, polisat, șlefuit. Puteți cerceta și acasă eventualele zgârieturi la suprafața pietrei, cu ajutorul unei lupe.

 

Curățarea opalelor

În primul rând, este obligatoriu să evitați orice detergenți sau substanțe agresive de curățare atunci când vă purificați bijuteriile cu opal. Un săpun de mâini extrem de delicat, o cârpă moale, eventual special concepută pentru bijuterii și apa călduță constituie mixul perfect pentru curățarea opalelor.

Ca regulă generală, ștergeți bijuteriile cu cârpa înmuiată în detergent și apoi curățați-le cu una uscată. Evitați să plasați opalul direct sub jetul puternic de apă, mai ales dacă e vorba despre dublete sau triplete.

 

Depozitarea opalelor

Dat fiind faptul că opalul este totuși o piatră sensibilă, e recomandat să îl păstrați în condiții de siguranță, mai ales dacă decorează un inel statement de cocktail, mai greu de protejat. O bucată de material matlasat sau vătuit va reprezenta cea mai bună soluție pentru a depozita piatra pe termen scurt.

Dimpotrivă, dacă aveți de gând să o puneți la păstrare pentru un interval mai îndelungat, experții vă sfătuiesc să adăugați și apa în ecuație. De ce? Fiind constituit într-un procent important din apă, opalul are nevoie de un mediu în care acest element să fie prezent. Cea mai bună recomandare este plasarea opalului într-o cârpă de bumbac sau de lână, în care să dozați câteva picături de apă. Împreună, acestea vor fi sigilate într-o pungă de plastic. Păstrați apoi în medii ferite de lumina directă a soarelui și încercați să evitați pe cât posibil fluctuațiile mari de temperatură.

Opalele sunt pietre superbe, pline de semnificații, cu o poveste deosebită, ceea ce le transformă în ornamente extraordinare pentru inele de logodnă sau pentru bijuterii de familie. Dacă veți avea grijă de piatră conform indicațiilor noastre, respectând inclusiv sfaturile de depozitare și de curățare a bijuteriilor, acestea vă vor sta alături pentru totdeauna. La Accent Bijuterii avem o selecție extraordinară de accesorii cu opale naturale care vă vor proteja, vă vor umple viața de frumusețe și sufletul de dragoste: vă așteptăm să le descoperiți puterea și magia.

ETICHETE
ARTICOLE ASEMANATOARE

LASA UN COMENTARIU

DESPRE COMACCENT
Bucuresti

Datorită experienței de peste 30 de ani în domeniu, modelele „Accent Bijuterii” excelează nu doar prin design-ul deosebit ci și în privința materialelor naturale folosite, prelucrate manual. Modelele „Accent Bijuterii” se regăsesc și în magazinul de la Piața Romană, str. Mendeleev nr.44 sect.1, București. În acest moment, pe lângă vânzarea bijuteriilor din aur și argint, magazinul nostru vă oferă și servicii de reparații bijuterii. De luni până vineri un bijutier profesionist vă stă la dispozitie. Comaccent vă oferă posibilitatea de a oferi cadouri inclusiv partenerilor de afaceri, colaboratorilor, clienților sau propriilor angajați, cu oferte speciale în funcție de comanda Dumneavoastră. www.accentbijuterii.ro