Mari designeri de bijuterii Suzanne Belperron
Evenimente

Mari designeri de bijuterii: Suzanne Belperron

on
27 septembrie 2022

Ce au în comun, revista Vogue, Ducesa de Windsor, Karl Lagerfeld și Parisul? Îți spunem noi… cel mai influent designer de bijuterii al secolului al XX-lea, Suzanne Belperron! Te invităm să afli povestea incredibilă a unei vizionare, care a creat cele mai avangardiste bijuterii și care a schimbat lumea bijuteriilor pentru totdeauna.

Bijuteria Belperron

A purta Belperron în perioada anilor ’30-’70 însemna să fii o femeie sofisticată în înalta societate.

Bijuteriile Suzannei Belperron sunt îndrăznețe, inovative și sculpturale. Formele unghiulare, ieșite din comun, precum și materialele moderne pe care le folosea erau râvnite pentru exclusivitatea lor.

Suzanne combina pietrele prețioase cu materiale neconvenționale pe care alte case de bijuterii din Paris nu le-ar fi folosit niciodată. De asemenea, ea combina în aceeași bijuterie pietre prețioase și perle naturale cu pietre semiprețioase și avea obiceiul de a sculpta cuarțul de stâncă și de a pune pe el diamante.

Brosa cu diamante si cuart de stanca Belperron
Brosă cu diamante încrustate în cuarț de stâncă sculptat, Suzanne Belperron (1932-1955), Sotheby's

Bijuteriile create de Belperron nu se încadrau în curentul Art Deco din acea perioadă, fiind mult mai fluide și arcuite. Aceasta își găsea inspirația în bijuteriile triburilor congoleze, în arhitectura și în cultura japoneză.

Una dintre tehnicile folosite de Belperron în bijuteriile sale este Honey Comb Setting (Tehnica Fagurelui de miere) prin care combina pietre de diferite dimensiuni în aceeași bijuterie pentru a obține o armonie de culori și un efect wow.

Design bijuterii Suzanne Belperron
Tehnica Fagurelui de miere, Suzanne Belperron, Sotheby's

Bijuteriile create de Belperron rup bariera timpului și sunt la fel de relevante și la modă în prezent, precum au fost și la acea vreme.

Karl Lagerfeld un colecționar înrăit al bijuteriilor Belperron spune despre acestea că “Bijuteria Belperron se recunoaște imediat, are o atitudine aparte!”

Femeia din spatele bijuteriilor care au marcat secolul al XX-lea

Designer de bijuterii - Suzanne Belperron
Suzanne Belperron lucrând în atelier, The French Jewelry Post

 

 

 

Madeleine Suzanne Vuillerme s-a născut pe 26 Septembrie 1900,  în orașul Saint-Claude (Estul Franței). Ea a urmat Școala de Arte Frumoase din Besançon, unde a studiat Design de bijuterii și ceasuri.

La vârsta de 18 ani s-a mutat în Paris, iar în anul 1919 s-a angajat la casa de bijuterii Boivin ca designer de bijuterii. Casa de bijuterii Boivin a devenit renumită abia după ce Belperron a început să lucreze cu ei.

Anii ’30 au fost foarte prosperi, Belperron a devenit din ce în ce mai faimoasă atât în lumea artistică a Franței cât și peste hotare. Bijuteriile ei se regăseau aproape lunar în revistele de lux (Vogue, Harper’s Bazaar) alături de marile case de bijuterii (Cartier, Van Cleef & Arpels sau Boucheron).

Suzanne Belperron se află printre primii designeri de bijuterii care au fost menționați în revistele de fashion de renume.

Vogue 1933, Suzanne Belperron
Suzanne Belperron fotografiată pentru Vogue, 1933, Antique Jewelry University

În 1932 Belperron începe colaborarea cu Bernard Herz, renumit furnizor parizian de perle și pietre prețioase. Ea primește libertatea de a crea propriile bijuterii sub numele de Herz. Împreună cu Bernard Herz, a creat cele mai avangardiste bijuterii ale secolului al XX-lea.

Clienții Suzannei Belperron erau foarte selecți și diverși. Avea clienți din aproape toate casele regale ale Europei, aristocrați, politicieni și alți oameni influenți. Printre aceștia se regăsesc: Christian Dior, Diana Vreeland (editor pentru Vogue și Harper Bazaar), Daisy Fellowes (fashion icon), Elsa Schiaparelli și Ducesa de Windsor.

Set bijuterii creat de Belperron pentur Ducesa de Windsor
Set realizat din calcedonie, safire, diamante și platină. Set creat de Belperron pentru Ducesa de Windsor

Suzanne era o femeie curajoasă și onorabilă. La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a-și proteja clienții de regimul Vichy, ea a înghițit mai multe pagini cu numele clienților evrei pentru a nu fi găsiți. Iar pentru a proteja compania de legile anti-semite, a trecut-o pe numele ei. Ulterior, în 1946, Belperron îi oferă compania moștenitorului de drept, Jean Herz (fiul lui Bernard Herz). În semn de recunoștință acesta îi oferă jumătate din companie și o redenumește “Jean Herz-Suzanne Belperron”.

În 1963 Belperron primește rangul de Cavaler în Legiunea de Onoare (cea mai înaltă distincție franceză civilă și militară) pentru aportul ei ca designer de bijuterii.

De-a lungul vieții, Belperron a refuzat numeroase colaborări cu alte case de bijuterii prin care se dorea crearea unor colecții de bijuterii. Inclusiv Tiffany & Co. și-au dorit să colaboreze cu ea.

În anul 1975 Belperron se retrage oficial din industria bijuteriilor, însă până în 1983 a continuat să creeze bijuterii pentru pieteni și câțiva clienți favoriți.

Stilul meu ESTE semnătura mea!

Belperron era atât de încrezătoare și sigură pe talentul ei încât nu și-a semnat niciodată bijuteriile, susținând de fiecare dată că “Stilul meu ESTE semnătura mea!”

Bijuteria Belperron
Colier creat de Belperron. Groene&Darde producător exclusiv al Suzannei Belperron.

Chiar dacă bijuteriile ei erau la mare căutare, după moartea acesteia (1983) lumea părea să fi uitat de numele Belperron. Însă în 1987 a avut loc cea mai mare licitație de bijuterii din lume, unde s-au găsit 16 bijuterii create de Belperron. Este vorba despre Colecția de bijuterii a Ducesei de Windsor, care i-a fost clientă fidelă. Trebuie menționat că dintre toate bijuteriile create de Belperron multe au rămas neidentificate, însă datorită acestei licitații interesul pentru Belperron a fost reaprins.

În 2007 în apartamentul în care a locuit Suzanne (descoperit neatins timp de 24 de ani) a fost găsită întreaga arhivă a designerului, despre care se credea că a fost arsă. S-au găsit 20 de registre în care Belperron a trecut toate comenzile și clienții cu care a colaborat (1937-1974). Astfel s-au putut identifica foarte multe bijuterii care defapt îi aparțin.

Spre exemplu multe bijuterii care s-au vândut la licitații sub numele de Boivin sunt defapt creațiile Suzannei Belperron.

Rene Boivin în Vogue 1934
Design creat de Belperron pentru Boivin în Vogue, 1934 (Imagine preluată de pe Wikimedia Commons, Vogue, CC BY-SA 4.0)

În prezent, numele de Belperron este asociat cu designuri îndrăznețe și detalii perfecte.

Olivier Baroin (expert în bijutieriile Belperron) este de părere că “Belperron a revoluționat lumea bijuteriilor, în același mod în care Coco Chanel a revoluționat lumea modei (haute couture).”

David Bennett (Președintele Diviziei Internaționale de Bijuterii, Sotheby’s) considera că „Suzanne Belperron este cel mai talentat și influent designer de bijuterii al secolului al XX-lea.”

Astăzi bijuteriile create de Belperron ajung să se vândă la licitații pe sume enorme, depășind chiar și de șase ori adevărata valoare a bijuteriei.

ETICHETE
ARTICOLE ASEMANATOARE

LASA UN COMENTARIU

DESPRE COMACCENT
Bucuresti

Datorită experienței de peste 30 de ani în domeniu, modelele „Accent Bijuterii” excelează nu doar prin design-ul deosebit ci și în privința materialelor naturale folosite, prelucrate manual. Modelele „Accent Bijuterii” se regăsesc și în magazinul de la Piața Romană, str. Mendeleev nr.44 sect.1, București. În acest moment, pe lângă vânzarea bijuteriilor din aur și argint, magazinul nostru vă oferă și servicii de reparații bijuterii. De luni până vineri un bijutier profesionist vă stă la dispozitie. Comaccent vă oferă posibilitatea de a oferi cadouri inclusiv partenerilor de afaceri, colaboratorilor, clienților sau propriilor angajați, cu oferte speciale în funcție de comanda Dumneavoastră. www.accentbijuterii.ro