despre diamante celebre
Bijuterii

Top 5 diamante celebre din lume

on
12 august 2022

Diamantele sunt cele mai iubite pietre prețioase, fiind un simbol internațional al iubirii și al purității. Acestea sunt foarte cunoscute pentru duritate și strălucire. Termenul de “diamant” provine din cuvântul grecesc “adamas” care înseamnă indestructibil. Denumirea este una potrivită având în vedere faptul că diamantele sunt carbon pur (cel mai rezistent material natural cunoscut de oameni).

În toată istoria diamantelor, au existat câteva diamante celebre care au trezit imaginația oamenilor acelor vremuri și care reușesc și în prezent să stârnească curiozitatea iubitorilor de pietre prețioase.

În rândurile de mai jos, îți vom prezenta 5 diamante celebre și poveștile lor surprinzătoare.

Diamantul Hope

În secolul al XVII-lea a fost descoperit unul dintre cele mai cunoscute și rare diamante din lume… Diamantul albastru, cunoscut sub numele de Hope Diamond. Diamantele albastre se află în topul celor mai rare diamante, alături de diamantele roșii, portocalii, roz și verzi.

Istoria acestui diamant albastru datează de mai bine de 200 de ani, fiind destul de misterioasă, implicând nume celebre ale acelor timpuri. Descoperit în mina Kollur din India, diamantul, în forma sa brută ar fi avut 112 carate (22.40 grame).

Regele Franței Louis al XIV-lea a cerut pentru prima dată tăierea diamantului, ajungând la greutatea de 67.125 (13.43 grame), iar ulterior, pe la începutul anilor 1800 diamantul este tăiat din nou, în forma sa actuală de 45.52 carate (9.104 grame), cushion, culoarea Fancy deep blue.

Diamantul Hope
Diamantul Hope în lumină directă (Imagine preluată de pe Wikimedia Commons, 350z33, CC BY-SA 3.0)

De-a lungul istoriei, diamantul Hope și-a făcut apariția în India, Franța, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Printre numeroșii proprietari ai acestui diamant celebru se numără: Regele Franței Louis al XIV-lea, Cartier, Evalyn Walsh McLean, Hary Winston și Muzeul Național de Istorie Naturală, unde se află și în prezent.

Evalyn Walsh McLean si diamantul Hope
Evalyn Walsh McLean purtând diamantul Hope (1914)

Diamantul Cullinan I și II

În anul 1905 Ianuarie 26, în mina Premier din Africa de Sud, Frederick Wells a descoperit cel mai mare diamant în formă brută cunoscut vreodată, având greutatea de 3.106 carate (621.20 grame). Acesta a fost denumit după proprietarul minei, Thomas Cullinan.

Diamantul Cullinan, în forma sa brută avea 10.1 cm lungime, 6.35 cm lățime și 5.9 cm adâncime și prezenta o nuanță superbă de albastru-alb și o claritate excepțională.

Frederick Wells si diamantul Cullinan
Frederick Wells ținând diamantul Cullinan în forma sa brută, 1905 (Imagine preluată de pe Wikimedia Commons)

Diamantul a fost vândut către guvernul Transvaalului, care ulterior l-a oferit regelui Edward al VII-lea al Regatului Unit cu ocazia zilei sale de naștere (66 de ani).

Cullinan a fost tăiat de către J. Asscher & Co. (Amsterdam, 1908) în 105 diamante (aprox. 1.063 ct în total), din care: 9 diamante mari (denumite de la I-IX), 96 diamante mici și câteva fragmente rămase neșlefuite (aprox. 9.50 ct).

Cele 9 diamante Cullinan
Cele 9 diamante Cullinan (I-IX) în forma lor brută
Cullinan I-IX șlefuite
Cele 9 diamante Cullinan, forma actuală (Sus: Cullinan II, I, III; Jos: Cullinan VI, VIII, IV, V, VII și IX)

Cullinan I sau Marea Stea a Africii este considerat ca fiind cel mai clar diamant din lume și al doilea cel mai mare diamant fațetat din lume (primul fiind Golden Jubilee Diamond 545.67 ct – 1986).

Diamantul are o greutate de 530.2 carate (106.04 grame), pendeloque cut și are 74 de fațete. În prezent, Marea Stea a Africii se află în vârful Sceptrului Suveranului Regatului Unit.

Marea Stea a Africii (Cullinan I)
Cullinan I în vârful Sceptrului Suveranului Regatului Unit
A doua stea a Africii (Cullinan II)
Cullinan II în Coroana Imperială a Regatului Unit

Cullinan II sau A Doua Stea a Africii este al treilea cel mai mare diamant fațetat din lume, după Cullinan I. Acesta are o greutate de 317.4 carate (63.48 grame), cushion cut și prezintă 66 de fațete. În prezent, diamantul se află în posesia Familiei Regale Britanice, ca parte integrată a Coroanei Imperiale a Regatului Unit.

Diamantul Tiffany

În anul 1877, în mina Kimberley din Africa de Sud a fost descoperit ceea ce astăzi este cunoscut ca fiind Diamantul Tiffany. În forma sa brută, diamantul cântărea 287.42 carate (57.848 grame) intrând în istorie ca fiind unul dintre cele mai mari diamante galbene descoperite vreodată. Diamantul a fost imediat cumpărat de către Charles Tiffany și a fost tăiat ajungând la greutatea de 128.54 carate (25.108 grame), cushion cut și are 82 de fațete (24 de fațete în plus pentru a-i accentua strălucirea).

Culoarea diamantului, Canary yellow, este considerată ca fiind una foarte rară, în comparație cu diamantele light yellow sau yellowish.

Diamantul este astăzi parte din brandul Tiffany, devenind un simbol al succesului companiei. De-a lungul anilor, acesta a fost montant doar de cinci ori, cele mai cunoscute monturi fiind cele ale lui Jean Schlumberger: colierul Ribbon Rosette și broșa Bird on a Rock.

În toată istoria sa (mai bine de 140 de ani), diamantul Tiffany a fost purtat doar de patru femei celebre: Mary Whitehouse, Audrey Hepburn, Lady Gaga și Beyoncé, transformând acest diamant într-unul exclusivist.

Diamantul Tiffany (colier 20
Diamantul Tiffany, 2012 (Imagine preluată de pe Flickr, Adam Fagen, CC BY-NC-SA 2.0)

Diamantul Taylor-Burton

În anul 1966, în aceeași mină care a dăruit lumii diamantul Cullinan și Golden Jubilee (Premier, Africa de Sud), a fost descoperit un diamant ce a devenit un simbol al iubirii în momentul în care a fost dăruit actriței Elizabeth Taylor.

În forma sa brută, diamantul cântărea 240.80 carate (aprox. 48.2 grame). Acesta a fost cumpărat de compania Harry Winston, unde a fost tăiat într-o pară fațetată de 69.68 carate (13.9 grame) și montat într-un inel din platină.

Inițial, acest diamant a fost cumpărat de către Harriet Annenberg Ames, care în 1969 l-a scos la licitație deoarece îi era prea teamă să îl poarte pe străzile din New York. Diamantul a stârnit interesul multor persoane, datorită calității pietrei, dar și a faptului că cel care urma să câștige licitația, avea marea onoare de a numi diamantul după bunul plac.

Printre cei interesați se afla și Richard Burton, soțul actriței Elizabeth Taylor care era pregătit să plătească 1 milion de dolari pentru acest diamant, însă licitația a fost câștigată de către Cartier cu 1.050.000 $.

Burton și-a dorit atât de mult acest diamant pentru soția sa, încât a doua zi l-a cumpărat de la Cartier cu 1.1 milioane de dolari și l-a denumit Taylor-Burton.

Deși inițial diamantul era montat pe un inel, Elizabeth Taylor împreună cu cei de la Cartier a montat diamantul de 69.68 carate pe un colier superb.

După ce a divorțat de Burton, Taylor a vândut diamantul către Henry Lambert pentru suma de 5 milioane de dolari (1978), iar în prezent, diamantul se află în posesia familiei Mouawad care l-a cumpărat de la Lambert în 1979 și l-a retăiat într-un diamant de 68.07 carate.

Elizabeth Taylor si diamantul Taylor-Burton
Elizabeth Taylor purtând diamantul Taylor-Burton, 1974 (Imagine preluată de pe Flickr, Laura Loveday, CC BY-NC-SA 2.0)

Diamantele naturale au fost și vor fi mereu fascinante, datorită istoriei lor, a poveștilor de dragoste create, dar mai ales datorită durabilității și strălucirii lor. Descoperă și tu frumusețea acestora în colecția bijuteriilor Accent!

ETICHETE
ARTICOLE ASEMANATOARE

LASA UN COMENTARIU

DESPRE COMACCENT
Bucuresti

Datorită experienței de peste 30 de ani în domeniu, modelele „Accent Bijuterii” excelează nu doar prin design-ul deosebit ci și în privința materialelor naturale folosite, prelucrate manual. Modelele „Accent Bijuterii” se regăsesc și în magazinul de la Piața Romană, str. Mendeleev nr.44 sect.1, București. În acest moment, pe lângă vânzarea bijuteriilor din aur și argint, magazinul nostru vă oferă și servicii de reparații bijuterii. De luni până vineri un bijutier profesionist vă stă la dispozitie. Comaccent vă oferă posibilitatea de a oferi cadouri inclusiv partenerilor de afaceri, colaboratorilor, clienților sau propriilor angajați, cu oferte speciale în funcție de comanda Dumneavoastră. www.accentbijuterii.ro