Bijuterii

Ochi de Tigru – istorie și proprietăți

on
3 iulie 2020

Tigrul, felină neîmblânzită a cărei privire auriu-arămie dă numele acestui mineral deosebit, este o creatură fascinantă pentru om, încă din vremuri străvechi. În ciuda aspectului său sălbatic, Ochiul de Tigru este apreciat ca fiind protector și extrem de benefic. Este una dintre cele mai calde pietre existente și i se atribuie puterea de a respinge toate pericolele, chiar și cele nocturne, în același mod în care odinioară, erau aprinse focuri pentru a îndepărta animalele periculoase.

Ochiul de Tigru este înconjurat de mister, așa că identificarea sa a rămas destul de vagă în lumea occidentală, pentru o bună perioadă de timp. La începutul secolului al XIX-lea, descoperirea unor depozite mari în Africa de Sud a dus brusc la o comercializare fără precedent. Acesta devine o senzație a modei contemporane, iar bijutierii și lapidarii din acele vremuri află foarte rapid cum să-i scoată în evidență strălucirea și nuanțele arămii desprinse parcă din fauna nedomesticită.

Provenind din numeroasa familie a cuarțurilor, Ochiul de Tigru este un cuarț macro-cristalin, adică cristalele sale sunt vizibile cu ochiul liber. Ca textură, este un mineral fibros, duritatea sa este la fel ca cea a altor cuarțuri – aproximativ 7 pe o scară de 10, iar transparența sa este translucidă sau opacă. Ochiul de Tigru provine cel mai adesea din Africa de Sud, în zăcămintele din Griqua-Town, lângă Kalahari. Celelalte locuri de extracție se găsesc în principal în Australia, Namibia, Birmania, China, India, Brazilia și S.U.A. (Arizona, California, Montana).

Tăietura de tip caboșon, bombată, creează un efect vizibil deosebit asupra acestor minerale rare: apariția unei raze verticale de lumină care amintesc de pupila unei feline. Pietrele „cu ochi”, astfel numite în trecut pentru asemănarea lor evidentă cu un ochi, au fost aparent numeroase în vremurile occidentale antice. Observațiile despre originea numelui său ridică o întrebare: a fost cunoscut și folosit Ochiul de Tigru înainte de începutul secolului al XIX-lea? Civilizațiile orientale și africane aveau cu siguranță depozite locale dispersate în regiuni. În Europa, romanii au exploatat minele din Cornwall, Cape Lizar, în Anglia, unde au fost descoperit Ochiul de Tigru.

Arta subtilă a lapidarilor a înflorit cu adevărat în secolul al XIV-lea. Anterior, tăierea și lustruirea succintă nu au permis să se aprecieze pe deplin frumusețea Ochilor felini. Acest lucru ar explica raritatea Ochiului de Tigru în bijuterii și artele decorative antice. În Japonia, Ochiul Tigrului este folosit în mod tradițional ca pigment mineral în pictură, în același mod ca jaspul, agatul și malahitul. Acești pigmenți sunt cunoscuți sub denumirea de Iwa enogu, iar Ochiul de Tigru se numește teishicha.

La începutul secolului al XIX-lea, este redescoperit. Provenind din Africa de Sud, este considerat mai întâi ca o piatră prețioasă și apoi, datorită exploatării intense, este retrogradat la rangul de piatră semi-prețioasă. Utilizarea sa devine mult mai frecventă în bijuterii, ornamente și accesorii, marele chic exotic la acea vreme este bastonul de bambus cu mâner din Ochi de Tigru!

Cea mai apreciată varietate a acestei pietre provine în prezent din Mamba-Marra din regiunea Pilbarra din Australia. Acest mineral splendid, cu culori foarte strălucitoare, este considerat a fi regele Ochilor Tigrului.

Cu așa istorie, nu este de mirare că Ochiul Tigrului reprezintă un scut protector pentru a evita amenințările și pericolele de tot felul. Întorcând energia negativă către emițătorul său, protejează de deochi și restabilește curajul și energia. Înlătură intențiile dăunătoare și anxietățile nopții, ajutând mintea să-și recâștige claritatea și seninătatea. Ochiul Tigrului, ca orice cuarț, trebuie curățat și purificat regulat. Evită orice substanță chimică. Așază piatra într-un recipient de sticlă sau într-un recipient de pământ, umplut cu apă distilată sau sărată, timp de cel puțin trei ore. Poți de asemenea să o lași sub apă de la robinet timp de 10 minute. Reîncărcarea sa se face în interiorul unei geode de ametist sau o poți expune timp de câteva ore la lumina naturală: soarele dimineții, razele lunii. Ochiul Tigrului este sensibil la căldură și acizi.

Dacă și pe tine te-a cucerit, te invităm să descoperi colecția de bijuterii din argint cu Ochi de Tigru, online sau în magazinul nostru din București. Pe data viitoare!

ETICHETE
ARTICOLE ASEMANATOARE

LASA UN COMENTARIU

DESPRE COMACCENT
Bucuresti

Datorită experienței de peste 30 de ani în domeniu, modelele „Accent Bijuterii” excelează nu doar prin design-ul deosebit ci și în privința materialelor naturale folosite, prelucrate manual. Modelele „Accent Bijuterii” se regăsesc și în magazinul de la Piața Romană, str. Mendeleev nr.44 sect.1, București. În acest moment, pe lângă vânzarea bijuteriilor din aur și argint, magazinul nostru vă oferă și servicii de reparații bijuterii. De luni până vineri un bijutier profesionist vă stă la dispozitie. Comaccent vă oferă posibilitatea de a oferi cadouri inclusiv partenerilor de afaceri, colaboratorilor, clienților sau propriilor angajați, cu oferte speciale în funcție de comanda Dumneavoastră. www.accentbijuterii.ro